Piwa lane:

 

Vít – piwo pszeniczne, charakteryzujące się kwiatowym i owocowym aromatem z nutą przypraw. Vít jest niefiltrowany, więc w zapachu i w smaku przebija się także drożdżowość.
Pater – piwo jasne typu lager z browaru Černá Hora, nazwane na cześć Ojca Vincence Ševčíka, jednego z założycieli Rolniczej Browarniczo-Słodowniczej Spółki Akcyjnej w mieście Černá Hora, piwo uwarzone z naturalnych składników pochodzących z historycznej krainy Moraw charakteryzujące się zrównoważonym smakiem.
Zawartość alkoholu: 4,4%
Platan - lane u nas piwko to uczciwa jedenastka, która ma charakterystyczny pełny smak, typowy słodowy zapach i lekką goryczkę.
Kozel Cerny – piwo ciemne, w smaku delikatne, lekkie , karmelowe, choć zdecydowanie dominuje palony słód, który nadaje kwaskowato-gorzkawy posmak i doskonale łączy się z chmielową goryczką.
Zawartość alkoholu: 3,8%
Pilsner Urquell - piwo, które zmieniło bieg historii piwa na świecie i ponad 160 lat temu dało początek całej kategorii pilznerów. Jego szlachetna złocista barwa, wyjątkowy smak i najwyższa jakość gwarantowane są przez doskonałą i niezmienną od 1842 roku recepturę. Świat Pilsner Urquell to świat dojrzałości, wyrafinowanego smaku oraz wyjątkowego stylu.
W Hospodzie lejemy go na 4 sposoby:
*Mlíko: w całości składa się z gęstej kremowej piany, słodki posmak, dzięki małemu nasyceniu CO2, idealne do konsumpcji zaraz po nalaniu
*Snyt: małe piwo w dużym kuflu, w równej proporcji składa się z piwa i kremowej piany, najlepsze po otwarciu nowego kega oraz przed opuszczeniem lokalu
*Cochtan: piwo bez piany, mocno nasycone CO2, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiające i sycące, najlepszy smak osiąga po 10 minutach od nalania, wyraźnie wyczuwalna goryczka podkreśla smak potraw
*Hladínka: najpopularniejszy sposób podawania piwa w Czechach, o delikatnej słodyczy i lekko wyczuwalnej goryczce, idealnie gęsta, kremowa piana, na długo zatrzymuje smak i aromat piwa, świetnie nadaje się na wszystkie okazje

Piwa butelkowe:

Browar Černá Hora:

Sklepni - piwo jasne niefiltrowane o wyraźnej chmielowej goryczce i drożdżowym posmaku. Piwo nie zostało poddane procesowi filtracji i pozbawione drożdży co wpłynęło na jego niepowtarzalny smak, zapach i wygląd.  Zawartość alkoholu: 4,0%
Kern - piwo z gatunku polotmavé, o ciemno-bursztynowym kolorze i chmielowo-karmelowym zapachu. Nie należy go mylić i umiejscawiać w kategorii piw řezanych (czyt. rzezanych, czyli po polsku rżniętych), które powstają w wyniku wymieszania piwa jasnego z piwem ciemnym. Aromat i kolor Kerna zostało osiągnięty dzięki różnym typom słodu użytym w procesie warzenia i właśnie dzięki temu klasyczna goryczka piwa jasnego miesza się harmonijnie ze słodszym karmelowym smakiem piwa ciemnego. Zawartość alkoholu 4,0%.
Boruvka - piwo jasne pełne o smaku jagody charakteryzujące się harmonijną pełnią smaku uzyskaną dzięki naturalnym surowcom użytym w procesie warzenia. Jagodowy smak piwa został uzyskany dzięki dodaniu maceratu z suszonych jagód. Kolor złoto-pomarańczowy, lekko mętny. Piana biała, po przelaniu do kufla gęsta, długo opada i przyjemnie zostaje do końca picia. Zawartość alkoholu: 4,4%
Granat - piwo ciemne charakteryzujące się swym niespotykanym granatowym kolorem, dobrą pienistością oraz doskonałą pełnią smaku. Według prastarych receptur wyższa zawartość słodu bawarskiego i karmelowego nadaje piwu niespotykany karmelowy smak oraz wyraźnie wpływa na charakter goryczki. Zawartość alkoholu: 4,5%
Velen - piwo pszeniczne o jasnym, miodowo-złotym kolorze, drożdżowym zapachu i bogatej pianie. Dzięki doskonale wyselekcjonowanemu gatunkowi drożdży oraz procesowi górnej fermentacji osiągnięto wyjątkową harmonię smaku z przeważającymi słodko–owocowymi tonami.   Zawartość alkoholu: 4,8%

Browar Litovel:

Litovel bezalkoholowe - Zawartość alkoholu: 0,5%
Solut Miodowe – piwo pasteryzowane, niefiltrowane, uwarzone na naturalnym miodzie, o pięknej, miodowej barwie, ładnej pianie i odpowiednim nagazowaniu. Fermentacja przebiegała w otwartych kadziach. Zawartość alkoholu: 5%
Solut Ciemne Premium – wyśmienite ciemne piwo warzone w otwartych kadziach. Zawartość alkoholu: 4,8%
Solut Malinowe – radler o smaku malinowym na bazie piwa warzonego w otwartych kadziach. Zawartość alkoholu: 2,5%

Browar Rohozec:

Skalak Podskalak - piwo jasne pełne, o przyjemnym, ożywczym smaku, z lekką goryczką, wspaniale orzeźwiające i gaszące pragnienie. Najbardziej odpowiedni napój po dniu ciężkiej pracy lub wysiłku sportowym. Zawartość alkoholu: 4.2%
Skalak Rezany - piwo półciemne pełne.  Piwo"Rezane" zawiera w sobie wszystko co najlepsze z tradycyjnego jasnego piwa Premium i typowego ciemnego piwa. Piwo to jest wytwarzane i mieszane w idealnych proporcjach, pod nadzorem głównego piwowara tak, aby pozostała zachowana doskonała harmonia smaku.  Zawartość alkoholu: 5.0%. Ekstrakt: 11°

Browar Krakonoš:

Krakonoš - lekkie piwo produkowane klasyczną technologią, a filtrowane mikrobiologicznie. Warzone przy użyciu wody z własnej studni browaru, głębokiej na osiemdziesiąt metrów. W smaku chmiel nie jest zbyt nachalny, wyczuwalna jest natomiast charakterystyczna dla piw z Trutnova kwaskowatość. Krakonoš, lub jak kto woli Karkonosz (Liczyrzepa) to duch gór, który rządzi zarówno w polskich jak i czeskich Sudetach. Browar w Trutnovie imię owego ducha wykorzystał do nazwania swoich produktów i w ten sposób rodzina Krakonoszy zasiliła bogaty rynek czeskich piw. Zawartość alkoholu 4,3%. Ekstrakt 11 °

Browar Hanušovice:

Holba - klarowne, złote piwo, które fantastycznie się pieni. Gęsta, biała, drobnoziarnista piana, opada powoli oblepiając ścianki szklanki. Zapach bardzo świeży i orzeźwiający, z nutami chmielu. W smaku lekko kwaskowe z wyraźnie zaakcentowaną goryczką. Lekkie i orzeźwiające, mocno wysycone. Idealnie sprawdzi się na upały. Zawartość alkoholu 5,2%

Browar Liberec-Vratislavice:

Konrad - w smaku piwo nad wyraz chmielowe (goryczka całkiem niezła jak na jasne piwa dolnej fermentacji, poziom zbliżony do Pilsnera Urquella). Do tego dochodzi lekka słodowość, spora rześkość i całkowity brak woni alkoholowej, posmaków metalicznych czy zbożowych. Zawartość alkoholu: 4,8%. Ekstrakt 11°

Browar Pardubický:

Pardubicky Porter - piwo o tyle wyjątkowe, że jest to jeden z nielicznych porterów produkowanych w Czeskiej Republice. Piwo charakteryzuje się ciemnym, prawie czarnym i nieprzeźroczystym kolorem oraz ciemno kremową niezbyt obfitą pianą i słodkawym smakiem z wyraźną domieszką goryczy. To jedno z najmocniejszych piw naszego południowego sąsiada. Zawartość alkoholu: 8,5%. Ekstrakt 19°
Pernstejn Vilem - piwo o złocistej pianie i jasnokremowej, obfitej i bardzo gęstej pianie.  Zapach chmielowy z lekkim słodem w tle.  Zawartość alkoholu: 5%. Ekstrakt 11°

Browar Velké Popovice:

Kozel Jasny - w smaku wyraźna, mocna goryczka, w tle lekko wyczuwalne nuty słodowe. Zapach przyjemny, apetyczny, słodowo-chmielowy.  Zawartość alkoholu: 4.0%

Browar Zlatopramen:

Zlatopramen Radler - piwo w kolorze słomkowym, bardzo mętne, słodkie, cytrynowo-lemonkowe, brak chmielowej goryczki. Dobrze schłodzone gasi pragnienie i orzeźwia. Zawartość alkoholu: 2,0%

Browar Radegast:

Radegast Original - piwo jasne, typu pilzner, produkowane w browarach czeskich i słowackich, bardzo popularne w tamtych regionach. Głęboko fermentowane. Posiada łagodnie gorzkawy, chmielowy smak, złocisty kolor oraz wyjątkowo obfitą pianę. Zawartość alkoholu: 4,0%

Browar Polička:

Otakar – piwo jasne, o złotym kolorze, niezbyt obfitej pianie z silnie wyczuwalnymi nutkami drożdżowymi dopełnionymi słodem z wyraźnym chmielem i długą goryczką. Nazwa piwa pochodzi zapewne od króla czeskiego Przemysła Ottokara II za którego panowania powstało miasto Policka w którym produkuje się to piwo. Zawartość alkoholu: 4,5%. Ekstrakt: 11 °

Browar Budějovický Budvar:

Budweisr Budvar světlý ležák - piwo jasne, pasteryzowane, produkowane z zateckiego chmielu, zawiera krystalicznie czystą wodę z artezyjskich studni. Barwa jasnozłota, piana gęsta, kremowobiała, tworzy po nalaniu miłą dla oka czapę, idealnie wyważona smakowo goryczka ze słodowością. Zawartość alkoholu 4,0%

Browar Zlaty Bazant:

Złoty Bażant - piwo typu pilsner, charakteryzujące się znakomitym chmielowym aromatem i specyficzną goryczką .Pełny smak i jego wyrazistość stawiają piwo Złoty Bażant jako jedne z najbardziej ulubionych marek piw na rynku. Zawartość alkoholu: 5,0%

Browar Bernard:

Bernard - piwo jasne, niepasteryzowane, charakteryzujące się przyjemną goryczką, łagodnym aromatem i bogatą pianką. Harmonia tych właściwości przyjemnie odświeża i gasi pragnienie. Zawartość alkoholu 3,8%

Browar Karlovský:

Krušovice Tmave – piwo ciemne; słodki i delikatny smak karmelu łączy się z goryczą chmielu. Na doskonałą jakość smaku, oprócz wysokiej jakości wody źródlanej z lasów Křivoklátu, wpływa także chmiel Saaz i specjalne rodzaje słodu jęczmiennego. Zawartość alkoholu 3,8%

Browar Nymburk:

Postřižinské světlý ležák - jasny leżak o wyrazistym chmielowym zapachu i dość mocnej, chmielowej goryczce. Na etykiecie znajduje się podobizna Bohumila Hrabala - czeskiego prozaika, który dzieciństwo spędził w Nymburku, gdzie mieści się browar warzący Postřižinské. Sama nazwa piwa to tytuł jednej z powieści Hrabala. Zawartość alkoholu 4,7%. Ekstrakt: 11°

Browar Staropramen:

Staropramen Světlý - znakomite jasne piwo z browaru w Pradze. Złocisty trunek o słodowym smaku i wyraźnej chmielowej nutce goryczki. Zawartość alkoholu: 4,0%

2015 © Hospoda. Jawna opcja czeska w centrum Katowic.